In 2022 heeft deze Belgische startup haar eerste speedpedelec geïntroduceerd. Åska, met een bolletje boven de eerste "A", is trouwens Zweeds voor donder. Voor een betere vindbaarheid gebruiken wij hierna een gewone "A".
Evenals de Klever B Speed modellen heeft de Aska Super Commuter een afgeveerd achterwiel met daarin een achterwielmotor: een zeldzame combinatie. De geveerde achtervork lijkt op die van de (Super)Delite modellen van Riese & Müller die echter zijn uitgerust met een middenmotor. Het spanwieltje van de riem, nodig bij achtervering, heeft een duwveer.
Januari 2023
Aska introduceert een Limited Edition (50 stuks) van de Super Commuter: de All-black Edition.
Tevens vernemen we ook dat Aska een Extender Pack (een extra accu), aan het ontwikkelen is. We houden je op de hoogte.
April 2023
De VAB kiest de Supercommuter van Aska als beste speedpedelec van 2023 in België.
Juni 2023
Aska meldt dat de Super Commuter ook beschikbaar komt met de Pinion C1.12i Smart Shift gesloten versnellingsbak met 12 versnellingen bij de trapas. Schakelen doe je dan met één druk op de knop. Het systeem schakelt tijdens het rijden, bij stilstand en onder belasting! Optioneel tegen een meerprijs van € 999,00 (prijspeil juni 2023).
Aska frames
De frames van Aska zijn gemaakt van een 7020 aluminium metalsheet: een dun, plat stuk metaal in plaats van aluminium buizen of carbon. Deze metalsheet wordt in België als volgt gemaakt:
- Het nauwkeurig uitsnijden van alle onderdelen van het frame uit een aluminium 7020 plaat.
- Deze onderdelen worden stap voor stap gebogen tot ze de juiste vorm en hoek hebben.
- Lassers zorgen ervoor dat de onderdelen stevig aan elkaar zitten zonder het frame te verzwakken (vandaar het gebruik van 7020 aluminium).
- Dan gaat het frame naar de lakstraat voor een mooi kleurtje: olijfgroen, rebelsrood, zilvergrijs of woestijnbeige.
- Voordat de fiets wordt geassembleerd, wordt het frame nog eens heel precies gefreesd.
Naar de fietsen van Aska