Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Ellio logo

Deze Belgische fietsfabrikant heeft een speedpedelec ontworpen met kleine wielen (bandenmaat 20 inch) en 2 motoren! Dat is bijzonder want ieder ander merk beperkt zich tot 1 motor bij de trapas óf in het achterwiel. Dit model Ellio presteert het beide wielen aan te drijven en is voorzien van een forse accu.

Een ander technisch "detail" is de eigen ontwikkelde traploze versnellingsbak die tevens automaat is. Het prototype werd in 2017 gebouwd en in januari 2020 verkregen ze de typegoedkeuring. In 2020 zijn de eerste fietsen uitgeleverd.


Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Ellio oprichters

Oprichters van IntuEdrive, het bedrijf achter Ellio, Jorrit Heidbuchel (links) en Tomas Keppens met hun wonderkind.Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Ellio Commuter Trunk

Augustus 2021 Bagage

Ellio werkt gestaag door aan zinvolle toepassingen op haar speedpedelecs. Zo zijn nu diverse bagage oplossingen gepubliceerd. Afhankelijk van de reacties van klanten zullen 1 of meer koffers in productie gaan.

Aan de nieuwe voordrager kunnen 2 tassen van bekende merken als Ortlieb en Vaude opgehangen worden. Daarvoor hebben alle Ellio's al de bevestigingspunten in het frame zitten. De koplamp moet dan wel verplaatst worden.


Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Ellio Ahooga uitvoering

Maart 2022

Dat Belgen van fietsen houden bewijst wel de samenwerking tussen Ellio en Ahooga Bikes. Zij combineren hun krachten en presenteren samen de Ellio Elite ‘Ahooga Edition’, de Elite met een extra mooie kleur en standaard track & trace.


Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Ellio Marty 2023

Juni 2022 Aankondiging model Marty

Ellio presenteert haar nieuwe model Marty (tevens als e-bike verkrijgbaar) waarbij het vertrouwde Ellio Elite model uit 2020 is uitgebreid met voor- én achtervering en die tevens meer vracht kan vervoeren op een langer bagagerek of in een hardshell koffer. Uitlevering in de zomer van 2023.


Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Ellio Elite 2022 1.000ste exemplaar verloting

December 2022

Ellio maakt bekend de 1.000ste fiets geproduceerd te hebben i.s.m. het Belgische assemblagebedrijf Bewel. Deze fiets werd verloot: de uitslag van de winnaar werd op 5 januari 2023 via een Facebook trekking bekend gemaakt.


Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Ellio Marty 2023

Januari 2023

Ellio presenteert foto's van het prototype van de Marty 45 met achtervering in de cargo uitvoering. Bijna gereed voor productie en bij nader inzien alweer een revolutionair ontwerp.

____________________

Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Ellio Marty 2023

Bij de Marty met achtervering ligt het scharnierpunt van de achterbrug zelfs vóór de trapas (zie pijl). De trapas en de semi-achter geplaatste 2e motor veren dus mee. Zichtbaar is ook de 2e riem: die van de 2e motor naar het achterwiel. Ondanks het inveren van de achterbrug veranderd de afstand van trapas of 2e motor naar de achteras niet. Een fraai staaltje design. Schrik niet dit is een foto van het prototype.

____________________

Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Ellio Marty 2023

De achterste bagagedrager zelf, en daarmee ook de bagage, is stijf gemonteerd aan het fietsframe wat ten goede komt aan de verhouding wel en niet afgeveerd gewicht. Dat spaart ook de bagage of dat nu je laptop of een pizzadoos is.


Februari 2023

Ellio maakt bekend de Nederlandse markt te betreden. Via de eerste acte de présence tijdens het B2B Nieuwsfiets Festival te Den Bosch op 12 februari werd o.a. de Ellio Marty gepresenteerd. In het weekend van 26 februari kon het publiek testrijden met de Ellio Elite tijdens de Fiets- en Wandelbeurs te Utrecht.

Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Ellio Elite 2023

De Elite kenmerkt zich door de 20 Inch wielen waardoor het zwaartepunt ook bijzonder laag ligt. De fiets is daardoor veel stabieler dan het normaliter toegepaste diamantframe.

____________________

Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Ellio Elite 2023

De bediening gebeurd via forse knoppen die ook met handschoenen makkelijk te bedienen zijn.

____________________

Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Ellio Elite 2023

Het comfortstuur is hier voorzien van een stuurverhoger, Kinekt stuurvering en een USB-oplaadpunt. De Roxim koplamp heeft grootlicht.


Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Ellio Elite Special Edition 2023

Mei 2023 Ellio Elite Special Edition

Ter gelegenheid van 3 jaar Ellio wordt deze Special Edition gepresenteerd in een, tot 50 stuks, gelimiteerde oplage. Bijzonderheden zijn de bestickering, het vintage Brooks zadel en handvatten. De prijs is € 6.995.


Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Ellio Max 2023

Juni 2023 Max op de Eurobike

Plots presenteert Ellio de "grote broer" van de Ellio Elite: de Ellio Max. Dit is de versie met de gewilde 27,5 Inch wielmaat van de in 2020 op de markt gekomen Ellio Elite. Het Belgische Ellio zien wij als meest baanbrekende merk: all-wheeldrive, automatische CVT versnellingsnaaf, 2 gescheiden riemen voor mens en semi-middenmotor, instelbare trapfrequentie, terugtraprem met remregeneratie en een ongekende thuisservice.

De Elite zal voortaan Ellio Original gaat heten.

In juni wordt ook Ellio's 1e verkooppunt in Nederland geopend.


Februari 2024

Foto linkerkant van de opmerkelijke aandrijving van de Ellio modellen, hier zichtbaar bij de Max. De trapas is geheel onafhankelijk van de daarboven geplaatste middenmotor. Die noemen we daarom een semi-middenmotor om hem te onderscheiden van bijv. de Bosch middenmotoren. Via de trapas gaat jouw trapkracht via de bekende Gates riem (nog net zichtbaar rechts van het achterwiel) naar het achterwiel.

Boven de trapas zien we een kleine motor (naast een grote in het voorwiel) verscholen achter beschermende kunststof kappen. Met een eigen bijzondere Gates riem met 230 tanden wordt de Ellio CVT V1 traploos verstelbare versnellingsnaaf in het achterwiel aangedreven.

____________________

Foto van de rechterkant van de aandrijving van de Max. Via de trapas drijf je zelf met de bekende Gates riem rechts het achterwiel aan.

Boven de riem is de ronde semi-midden geplaatste motor beter zichtbaar. Ook de links geplaatste riem is nog net zichtbaar.


Naar de fietsen van Ellio