Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Klever logo

In 2017 kwam de Taiwanese scooterfabrikant Kymco met 2 speedpedelecs op de Europese markt die ook als e-bike uitvoering beschikbaar zijn. Misschien wel dé spin-off van Taiwanees-Duitse samenwerking met een Europees hoofdkantoor in Keulen en een vestiging in Bunnik, Nederland. De handelsnaam van deze modellen is Klever, een acroniem van Kymco Light Electric Vehicles.

Leuk is dat in de Engelstalige handleiding van het model X Speed uit juni 2017 nog letterlijk de vraag van Keulen aan Taiwan gedrukt werd:

“Attention: in winter, the range can be up to 30% less bij lower batterij capacity due to the lower temperatures. Can you help? What is your suggestion? When we drive the testbikes in winter here in Cologne, the range is much less until 20-30%. Our opinion is, we have to mention this fact in the manual”.

De 2017 modellen zijn beide qua design opmerkelijk, geen standaard diamantframe dus. En ze worden goedkoper in de markt gezet dan fietsen van marktleider Stromer.

Klever heeft haar 2 modelseries B en X uit 2017 met 2 nieuwe modellen in 2022 uitgebreid.


Display.

De Klever modellen werden begin 2017 uitgeleverd met een afneembaar display (links op het stuur). Daarmee werd tevens het anti-diefstal alarm aangezet wat je kon herkennen door een fanfare van piepjes. Het alarm zelf is hoorbaar en blokkeert tevens het achterwiel.

Via het menu in dit display kun je van alles instellen: mate van regeneratie (tijdens remmen of uitrollen) maar ook of je het display wilt koppelen aan de fiets (lock-on). Je fiets kan dan niet met het display van een ander bedient worden. Het display had bij regen soms last van condens dat voorkomen kon worden door het ontluchtingsgaatje achterop dicht te maken.

In 2019 is het display veranderd: het is niet meer afneembaar en via 1 van de 2 USB sleutels (Zündschlüssel op zijn Duits) kun je de fiets ontgrendelen. Ook kun je nu zelf instellen hoeveel de 3 ondersteuningsstanden je helpen. Dit past in de algemene tendens van personalisering van de fiets.

Met de Turbo-knop met bliksemschicht onder het display krijg je 20 seconden lang maximale ondersteuning op afroep. Je kunt hem ook gebruiken als Walk Assist of als starthulp bij wegrijden.

Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Klever display

Begin 2020 liep er een Beta test door vrijwilligers van de vernieuwde versie van het X frame: de uitslagen werden realtime door de testers gepubliceerd op de FB groep en het internetforum van Klever.

Medio 2020 is de X Speed Pinion met een Pinion versnellingsbak en riem gelanceerd en eind 2020 een 1.200 Wh accu die met een aangepaste rail ook voor oudere modellen toepasbaar is. Dat is het voordeel van een ontube accu.

In 2021 werd de X Alpha 45 geïntroduceerd: de 1e speedpedelec met af-fabriek knipperlichten.


Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Klever accu evolutie 570 850 1200

1.200 Wh accu

In december 2020 presenteerde Klever zijn nieuwe 1.200 Wh accu. Deze kan de accu's van oudere fietsen vervangen, soms moet dan ook de geleiderail door een zwaarder exemplaar vervangen worden. Informeer bij je dealer. Op de foto van rechts naar links de 570, de 850 en de 1.200 Wh accu.

In 2022 was de prijs van de 850 Wh accu € 1.250,00 (ook in 2023). En de prijs van de 1.200 Wh accu € 1.700,00 (ook in 2023).


In 2022 werden de N en Y serie geïntroduceerd. De N serie heeft een traditioneel, versterkt, diamantframe.

Opmerkelijk is de ontwikkeling en productie van allerlei onderdelen door Klever zelf. Naast de bijzondere X en B frames van 2017, hun accu's en displays zien we in 2023 uit "eigen huis": een koplamp (met grootlicht), voorvering, remmen, knipperlichten en bagagedrager (max. 25 Kg met verlaagde buizen voor de zijtassen).

Eind 2022 horen we dat Klever bezig is met een 1.600 Wh accu.


Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Klever richtingaanwijzers knipperlichten vanaf 2023 standaard

Vanaf 2023 plaatst Klever standaard knipperlichten op al haar speedpedelecs. Wij juichen dat toe omdat het de veiligheid vergroot.

De gesloten Pinion versnellingen bij de trapas zijn van 12 naar 9 versnellingen verminderd: praktisch en goedkoper. Ook praktisch is de standaard montage van een lang spatbord op het voorwiel: dat voorkomt dat opspattend water en vuil de trapas bereikt. Daarmee wordt een achteraf gemonteerde spatbordverlenging overbodig.


Op 20 januari 2024 publiceren wij ons 3de Special Report: een diepgaande review van de Klever N Pinion 45 uit 2023. We vergelijken deze speedpedelec met zijn concurrentie maar ook met de Klever X Speed uit 2018. Allemaal om de evolutie in deze fietsen, die komen in vele uitvoeringen, duidelijk te maken. Met vele tips een must-read voor iedere fietsliefhebber of degenen die werken in de fietsindustrie.