Middenmotor

De motor die in het midden van de fiets bij de trapas geplaatst is noemen we de middenmotor. In tegenstelling tot de achterwielmotor moet de aandrijvingskracht via een tandwiel en ketting of riem naar het achterwiel gebracht worden. Dit kost extra energie en slijtage, vandaar dat de achterwiel-motor efficiënter is. Ook dient het frame bij de trapas aangepast te worden om een middenmotor te kunnen plaatsen. Het inbouwen van een achterwielmotor is veel simpeler. Ook is de achterwielmotor (vanaf 500 W) veel krachtiger dan de middenmotor (350 W). Toch wordt de middenmotor veelvuldig toegepast. Welke motor bij e-bikes nu het meest gebruikt wordt durven we niet te zeggen, bij de speedpedelecs heeft de achterwielmotor de voorkeur. De eerste e-bikes (Sparta) hadden ook een achterwielmotor. Rond 2010 kwam de Bosch middenmotor op de markt die een grote impact heeft (gehad).


Bosch

Bekendste en tevens marktleider bij de e-bikemotoren is Bosch die, afhankelijk van het gebruiksdoel, meerdere middenmotoren op de markt brengt. Voor de e-bike, de mountainbike (E-MTB), de cargobike en ook de speedpedelec. Voor de leek zit er weinig verschil in. Het Duitse Bosch kennen we van de wasmachines en van auto-onderdelen. De Bosch tak voor de e-bike is opgericht in 2009. In 2010 werden de motoren gepresenteerd en in het modeljaar 2011 op de markt gebracht. Leuk te vermelden is dat zij daarvoor nog niet eens in de e-bike industrie wilden deelnemen, maar door de persoonlijke inzet van enkele believers daar toch aan begonnen zijn.

Op haar website komt je het woord speedpedelec amper tegen. Lieve woordjes als "pendelen" worden wel gebruikt.

____________________

2012

Eerste stappen van Bosch op de speedpedelec markt met het nieuwe High Performance-aandrijvingssysteem van Bosch dat Drive Unit Speed heet. Met een draaimoment van 50 Nm.

IN BEWERKING https://www.bosch-ebike.com/nl/service/productgeschiedenis/

We kennen momenteel 3 motoren voor de speedpedelec waarvan 1 specifiek geschikt voor de snelle cargo-bike.

____________________

Cargo Line Speed

Ondersteuningsniveau Maximaal mogelijk

in % draaimoment (Nm)

TURBO: 400 75

SPORT: 240 60

TOUR: 140 50

ECO: 60 40

Gewicht 2,9 Kg

____________________

Performance Line Speed MY19/20

Ondersteuningsniveau Maximaal mogelijk

in % draaimoment (Nm)

TURBO: 275 63

SPORT: 190 55

TOUR: 120 50

ECO: 55 40

Gewicht: ca. 4 Kg

____________________

Performance Line Speed MY20

Ondersteuningsniveau Maximaal mogelijk

in % draaimoment (Nm)

TURBO: 340 75 (vanaf 2021: 85)

SPORT: 240 60

TOUR: 140 50

ECO: 60 40

Gewicht 2,9 Kg

We zien hier een forse toename aan draaimoment ten opzichte van het voorgaande MY19/20 model. Dat werd tijd ook want de Bosch middenmotoren konden amper de 45 bereiken laat staan dit op kruissnelheid vasthouden. Dit leidde tot een achterstand t.o.v. fietsmerken met een achterwielmotor.

Combineerbaar met alle displays van Bosch (Intuvia, Purion, Kiox en Nyon) en de Dual Battery tot 1.250 Wh (al moet de fiets daarvoor geschikt zijn). Bosch vermeldt op haar website "in combinatie met de derailleur" wat vreemd is omdat ze zomaar de interne achteras versnellingen van Enviolo en Rohloff vergeten.


Brose

Het Duitse Brose levert sinds 2014 een middenmotor met intern een riem tussen de tandwielen van elektromotor en trapas. De motor geeft geen weerstand bij fietsen zonder ondersteuning en is stil.

Brose is een wereldspeler in de automotive industrie met anno 2022 ruim 30.000 werknemers. De helft van de nieuwe auto's bevat minstens 1 Brose product.

____________________

In maart 2021 heeft Brose de 1.000.000ste motor voor e-bikes / speedpedelecs geproduceerd. In modeljaar 2020 hadden 7 van de 144 speedpedelec uitvoeringen een motor van Brose:

  • M1-Sporttechnik-Zell-GT-2018 en de CC uitvoering
  • Bulls-Lacuba Evo--2019
  • Specialized-Turbo Vado-6.0-2020
  • Qwic-Performance-MD11 Speed-2020 en de MA11 uitvoering
  • Bulls-E-Stream Evo-45 AM-2020
  • M1-Sporttechnik-Erzberg-CC-2021 en GT en BR uitvoering
  • Campus-BM 28-S-Pedelec-2021

____________________

Brose Drive TF

De naam van de speedpedelec motor van Brose. TF staat voor Trekking Fortyfive. De interne riem wordt met een geleidewieltje op de juiste spanning gebracht. Dat wieltje zorgt er ook voor dat een maximaal aantal tanden van beide tandwielen gebruikt worden voor de overbrenging van de kracht. Dit voorkomt het "skippen" van tanden en daarmee slijtage.

____________________

Boven: Brose motor met zijn markante vorm in de Qwic Performance Speed MA11 2018.

____________________

De interne tandriem tussen de elektromotor (met het kleine tandwiel) en de trapas. Ook deze tandriem dient op spanning gehouden te worden met een aandrukwieltje.

____________________

Een zogenaamde blow-up foto van de Brose middenmotor.


Panasonic

Dat is de handelsnaam van Matsushita Electric Industrial Co. Ltd. Zij levert voor Flyer een 2 versnellingen automaat die je met handbediende schakelflippers verder kunt schakelen. Want een groot aantal versnellingen is, in tegenstelling tot een vakantiefiets, niet fijn bij een speedpedelec. Daar accelereer je immers zo snel dat naar onze mening 6 versnellingen genoeg zijn.


TQ-Systems GmbH

Opgericht in Duitsland in 1994 als 2 persoons technologie bedrijf en inmiddels uitgegroeid tot specialist voor robotica en de luchtvaartindustrie met 1.650 medewerkers. Zette na deze sterke groei in 2012 de eerste stappen in sterke motoren voor elektrische fietsen met gepatenteerde "pin-ring" technologie.

____________________

Voor de speedpedelec is de volgende motor beschikbaar: de HPR Drive 120S, geïntroduceerd tijdens de 2018 Eurobike beurs.

Eigenschappen

120 Nm en 500 W, gewicht 3,9 Kg, diameter van 144 Mm met een efficiency van meer dan 80%. Sensoren: een snelheidssensor (bij achterwiel, meet de feitelijke snelheid) en een trapkrachtsensor (in de trapas, meet de trapkracht van de fietser). Daarnaast kan bij gebruik van de remmen de aandrijving onderbroken worden. Is je accu leeg of staat de motor niet aan dan is die geheel ontkoppeld: dus geen wrijving van de motor bij het fietsen.

Dit is inmiddels uitgegroeid tot een compleet systeem: aandrijving, accu, elektronica, sensoren, display en connectiviteit. Momenteel in gebruik bij de:

  • Haibike Flyon serie
  • M1 Sporttechniek Spitzing Evolution
  • Trefecta-RDR--2020

____________________

Foto toont de HPR Drive 120S toegepast bij de M1 Sporttechnik Spitzing Evolution 2020.

Augustus 2022. TQ presenteert een nieuwe stillere, kleinere middenmotor die voorlopig is voorbehouden voor e-bikes van Trek. Of die ook voor speedpedelecs beschikbaar komt volgen we met interesse.


Yamaha

Het Japanse Yamaha Motor Co. Ltd. is in 1955 opgericht en vooral bekend van de motorrijwielen. Yamaha ontwikkelde in 1989 een prototype elektrische fiets met PAS (Power Assist System) met 3 interne versnellingen voor de Japanse markt die in 1993 officieel door de overheid als fiets werd erkent en op de markt kwam. Zij maken o.a. ook motoren voor boten (buitenboordmotoren), helikopters, sneeuwmobielen en zelfs rolstoelen. Maar ook muziekinstrumenten. Vanaf 2012 leveren ze de elektra (motor, accu en display) voor elektrische fietsen in Europa.

____________________

PW-X2 45

Gewicht 3,1 Kg

500 Watt

Max. draaimoment 80 Nm in ondersteuningsstand EXPW, in de andere standen 70 Nm.

Ondersteuningstanden: 5 stuks: EXPW, HIGH, STD, ECO, +ECO.