Nieuws

Lees hieronder de vele nieuwtjes rondom het thema speedpedelec. Ook die van lang vervlogen tijden, de evolutie staat immers centraal.

Bezoek ook eens onze Speedpedelec Evolution LinkedIn pagina met LinkedIn posts m.b.t. de speedpedelec.


2024

SE Presentation on the 5 challenges to reach full potential

Published on May 28, 2024

The speedpedelec is a real solution for many problems caused by the need for Mobility.

Then why is it faced with such a slow growing market? What are the challenges, for the society as a whole, to overcome? In this short presentation we provide some answers and state numbers for the potential EU market.

Click here to open our LinkedIn post dated May 28, 2024

Halvering prijs 2e accu bij Ellio

Gepubliceerd op 8 maart 2024

Het Belgische Ellio heeft een uitzonderlijke aanbieding: een 2e 1.150 Wh accu van € 1.665,00 voor "maar" € 895,00.

Dat is een prijs van € 0,78 per Wh in een markt waar € 1,50 tot zelfs € 2,00 gebruikelijk is. Wij juichen een verlaging van de accuprijs, doorgaans een vijfde van de aanschafwaarde van een speedpedelec, toe. Hoge prijzen zijn immers 1 van de factoren voor de geringe groei van de speedpedelec markt.

Review Klever N Pinion 45 2023

Gepubliceerd 20 januari 2024

In onze 3de Special Report geven wij een diepgaande review van de Klever N Pinion 45 uit 2023.

We vergelijken deze speedpedelec met zijn concurrentie maar ook met de Klever X Speed uit 2018. Allemaal om de evolutie in deze fietsen, die komen in vele uitvoeringen, duidelijk te maken. Met vele tips een must-read voor iedere fietsliefhebber of degenen die werken in de fietsindustrie.

Wil je meer weten over deze speedpedelec klik dan hier.


2023

Qwic failliet

Gepubliceerd 21 november 2023

Het Nederlandse merk Qwic van Hartmobile B.V. is vandaag failliet verklaard, een week na hun aanvraag van surseance van betaling.

Reden zou een forse belastingschuld zijn inzake invoerrechten over fietsen en onderdelen uit China, aldus de fiscus. Die komen echter veelal uit Taiwan, het fietsproductie land waar zelfs China met afgunst naar kijkt. Productie vond verder plaats in Portugal. Qwic maakt naast speed pedelecs ook gewone e-bikes en bio-bikes.

Hiermee komen 3 actuele, laaggeprijsde, speed pedelec modellen van Qwic te vervallen: 2 met Brose middenmotor en 1 met TDCM achterwielmotor. Deze modellen stonden al niet meer in de Qwic catalogus voor modeljaar 2023.

Voor meer info zie ons LinkedIn account.

Wij bedanken de leiding en de medewerkers voor hun bijdragen aan de evolutie van de speed pedelec.

EU vaardigt Declaration on Cycling uit

Gepubliceerd op 4 oktober 2023

Vandaag heeft de Europese Commissie haar "European Declaration on Cycling" gepubliceerd waarmee het belang van fietsen in de meest brede zin wordt gepromoot. 7 pagina's waarvan fietsers en medewerkers in de fietsindustrie al lang op de hoogte zijn. Maar met deze politieke rugwind gaat het fietsen extra snel!

Het woord "speed pedelec" wordt 3x genoemd!

Eerder in 2018 publiceerde de VN al haar resolutie over "World Bicycle Day" en in maart 2022 haar 2de: "Integration of mainstream bicycling into public transportation systems for sustainable development".

Speedpedelec Evolution op LinkedIn

Gepubliceerd op 1 juli 2023

Op 1 juli 2023 presenteert Speedpedelec Evolution.info haar bedrijfspagina op LinkedIn. Doel is de informatie op LinkedIn m.b.t. de speedpedelec te bundelen en te ontsluiten voor alle betrokkenen. Denk aan:

* posts van fabrikanten van fietsen en componenten,

* wet- en regelgeving,

* nieuwtjes en beursinfo,

* statistische info over nieuwverkopen & speedpedelecpark waaronder onze eigen info over NL.

Lid worden is eenvoudig! Voertaal is Engels.

Ontheffing aanvragen voor gebruik fietspad

Gepubliceerd op 1 juli 2023

Eigenaren van een speedpedelec kunnen vanaf 1 juli 2023 online een gratis ontheffing aanvragen om gebruik te maken van het fietspad. Deze ontheffing geldt voor alle Utrechtse provinciale fietspaden en deelnemende gemeenten in de provincie Utrecht en Provincie Gelderland.

Voorwaarde is dat je als bestuurder van de speedpedelec je aanpast aan andere fietspadgebruikers en niet harder rijdt dan 30 km per uur.

Deze proef van twee jaar is een initiatief van provincie Utrecht en de Gemeente Utrecht en Gemeente Amersfoort.

Lokale overheden in NL lijken meer begrip te hebben voor de speedpedelec dan onze rijksoverheid.

Pinion presenteert Motor Gearbox Unit (MGU)

Gepubliceerd 24 juni 2023

Pinion presenteert de MGU (Motor Gearbox Unit) waarbij de gesloten Pinion versnellingsbak rond de trapas is gekoppeld met een Pinion middenmotor. Dit wordt ontsloten via techniek van het Zwitserse FIT zoals displays, accu's en een app. Één van de eerste speedpedelecs is de Kettler Pinniato FS Speed. Deze MGU treedt in concurrentie met de Valeo motor/Effigear versnellingsbak die eerder in 2023 door Fuell gepresenteerd werd op haar modellen Flluid 2S en 3S.

Lees hier onze uitgebreide omschrijving.

Eurobike 2023: Ellio, Kettler, Opium, Stromer, B&M, Magura, Pinion

Gepubliceerd 24 juni 2023

De Eurobike 2023 fietsvakbeurs in juni te Frankfurt brengt tal van nieuwe modellen en uitvindingen. Wij benoemen hier de belangrijkste.

* Ellio presenteert de Max de "grote" versie van de in 2019 op de markt gekomen Ellio Elite (die voortaan Original gaat heten) met 27,5 Inch wielen. Het Belgische Ellio zien wij als meest baanbrekende merk: all-wheeldrive, automaat, CVT, cruise control, elektrische terugtraprem, enz.

* Kettler is 1 van de 9 eerste merkten die de Pinion MGU mag gebruiken. Ze presenteren de nieuwe Pinniato FS Speed met Pinion MGU.

* Het Zwitserse Opium moest op de laatste dag van de beurs haar S-serie modellen verwijderen i.v.m. een lopende patentrechtzaak met.... Stromer over de steekas die door de achterwielmotor gaat. Eigenaar George Merachtsakis reageert met "This has abolutely nothing to do with the design of the Opium". Opium's website staat inmiddels op zwart.

Daarnaast heeft Opium een ander model aangekondigd: Opium T.

* Stromer meldt bezig te zijn met de solid state accu: minder brandgevaarlijk, geladen in een kwartier en lichter van gewicht. We zijn benieuwd want de huidige accu is te bepalend voor het gewicht, de vormgeving, de prijs, de actieradius en de handling van je speedpedelec.

* Verlichtingsfabrikant Busch & Müller presenteert een richtingaanwijzer systeem genaamd TURNTEC. Met het ergonomische bedieningspaneel kun je ook de koplamp en de claxon bedienen. Wij verwachten dit terug te zien op nieuwe speedpedelecs. Momenteel is Klever de enige die standaard richtingaanwijzers plaats.

* Remfabrikant Magura presenteert eindelijk een Combined Braking System, CBS, remsysteem waarbij ieder remhendel beide remmen (vóór en achter) in de juiste verhouding tegelijkertijd bediend. Hierdoor rem je in een noodsituatie veel veiliger en wordt blokkering van vóór- af achterwiel voorkomen. Het is een goedkoop systeem omdat het alleen werkt met hydraulica en niet met elektronica. Wij wachten op de eerste speedpedelecs die hiermee worden uitgerust en hebben al fabrikanten hierover getipt.

* Pinion presenteert de Motor Gearbox Unit (MGU), zie het aparte nieuwsbericht.

Specter presenteert Specter 1 Long Range

Gepubliceerd op 9 juni 2023.

Het Belgische Specter presenteert haar Specter 1 Longe Range model.

De fiets heeft een carbon frame, all-wheeldrive (midden- én voorwielmotor), automatische versnellingen bij de achteras, overbrenging met een riem, accu met range extender met in totaal 1.200 Wh en een uitgebreide cockpit met connectivity op het futuristisch uitziende stuur.

Twinner presenteert futuristische carbonfiets

Gepubliceerd 6 juni 2023

In Zwitserland heeft de oprichter van het merk Stromer een opmerkelijke speedpedelec gepresenteerd onder het merk Twinner.

Het model T1 PRO Founders Edition krijgt een op 100 stuks gelimiteerde oplage en is bijna geheel van carbon. De 1.638 Wh sterke intube accu kan zelfs aan de voorkant, door het balhoofd, worden uitgenomen. Met achterwielmotor doch zonder vering al zorgen de 65 Mm brede banden van de 29 Inch carbon wielen voor enig comfort. In de onvoorstelbare prijs van CHF 50.000 is een bagage aanhanger, een mobiliteitsgarantie en een aandeel in Twinner AG inbegrepen (voor CHF 30.000) maar dan heb je ook verwarmde handvatten en een display dat achteruit beelden kan laten zien!

Binnenkort volgt een nieuwsbrief over deze fiets.

Brose komt met 2 nieuwe motoren

Gepubliceerd op 2 april 2023

Ter ere van haar mijlpaal van de 2 miljoenste fietsmotor maakt Brose bekend 2 nieuwe motoren in 2023 te introduceren.

De één met meer kracht en compactheid en de andere met een traploze automatische versnelling. Of de speedpedelecmotor TF ook een upgrade krijgt is nog niet bekend maar schakelvrij vinden wij een plus voor de fietsveiligheid.

Persbericht Speedpedelec Evolution over Action’s baanbrekende KISS-FN speedpedelec

Gepubliceerd op 1 april 2023

Twee maanden voor World Bicycle Day introduceert Action GmbH geheel onverwachts haar baanbrekende eerste speedpedelec: de KISS-FN. Onder het motto “een speedpedelec voor iedereen” komt een onderhoudsvrije, tweemotorige, stalen fiets op de markt met vele primeurs die de speedpedelecmarkt zal opschudden.

Action: De fiets biedt ontzettend veel waar voor zijn geld: goedkoop, betrouwbaar, onderhoudsvrij, milieuvriendelijk. Als logo voor onze fiets kiezen we natuurlijk het hartje: dat staat symbool voor lief zijn voor jezelf, de medemens en de planeet. Klanten slaken tegenwoordig een zucht van verlichting als er niets meer te kiezen is in deze complexe wereld. Daarom is er maar 1, genderneutrale, uitvoering van de KISS-FN.

Onze productdeveloper, de heer Karel Drais, heeft maar liefst 2 maanden gewerkt aan deze uitzonderlijke speedpedelec. Waar veel fabrikanten hun fietsen optuigen met steeds duurdere componenten, hetgeen resulteert in onbetaalbare, diefstalgevoelige, niet te repareren fietsen, kiezen wij bewust de andere richting: betaalbare fietsen met minimale doch goede componenten. In de al lage prijs zit zelfs een levenslange fietsgarantie inbegrepen: de Cycle4Life garantie.

Omdat wij in geheel Europa dezelfde goedkope fiets introduceren heeft het voor dieven geen zin er een te stelen: er is geen droog brood mee te verdienen. Zou dat toch gebeuren dan is geen dure bike-hunter nodig maar halen we de fietsen eenvoudig weer op via onze logistieke medewerkers. Action zit immers overal. Een dure mobiliteitsverzekering met repatriëring via bedrijven als ANWB, VAB of ADAC is dan ook overbodig.

Vooruitstrevend qua milieubescherming is de KISS-FN ook met haar simpele stalen buizenframe dat geheel in ieder land geproduceerd kan worden. Productie kan daardoor ook eenvoudig afgestemd worden op de lokale vraag: hierdoor ontstaan geen voorraden componenten of gereed product, een probleem wat menig fietsfabrikant momenteel zorgen baart.

De fiets is in de unieke kleur Inkblack verkrijgbaar: hierbij is de zwarte kleurstof een restproduct van papierrecycling. De handvatten zijn van hout evenals het zadel: dat heeft het voordeel dat de klant dit eindelijk zelf op eenvoudige wijze op maat kan vijlen. Bike-fitting noemen wij dat.

De zware stalen bagagedrager, die onderdeel uitmaakt van het frame, kan alle Action tassen dragen en heeft een draaggewicht tot wel 50 Kg: het dubbele van de standaard in de markt.

Over ieder detail is nagedacht. Kijk maar naar de massief rubber banden waarvoor wij als enige een keiharde no-flat garantie afgeven. Hiermee wordt ook het, vaak achteraf, gepruts met “bandenmelk” of schuimplastic vullingen voorkomen. De doorsnede van de banden is niet rond maar driehoekig: hierdoor snijd de fiets zich als het ware in het wegdek of zandpad of zelfs door sneeuw. Samen met het langgerekte lage frame en een kleinere wielmaat levert dat een uiterst stabiele fiets op. De brede spatborden houden de fiets(er) schoon.

Waar de concurrentie schermt met ABS op de remmen bieden wij het airbrake principe aan. Geen remmen op deze fiets anders dan de remregeneratie via de 2 moderne naafmotoren. Dit dwingt de fietser tot een anticiperend rijgedrag en bevorderd daarmee de verkeersveiligheid. Ook de nationale Fietsersbonden zullen blij zijn met deze ontwikkeling die zeker zal bijdragen aan vermindering van het aantal verkeersslachtoffers. Zelfs de gratis fietscursus die de Action op haar parkeerterreinen zondags aanbiedt, is een primeur voor de fietsmarkt en zal zeker de maatschappelijke cohesie bevorderen.

Versnellingen kent de fiets niet: de beide motoren hebben samen met de fietser, voldoende kracht om langzaam of snel te fietsen. Single-speed noemen we dat, waarbij we meteen aansluiting vinden bij een groot deel van onze klanten: singles, een maatschappelijke fenomeen. Ook zien we de eerste toepassing van de in 2022 op de fietsmarkt geïntroduceerde speciale Enduo longlife fietsketting (goed voor 30.000 km) en stalen tandwielen.

De oplettende kijker heeft al gezien dat er geen vering op deze fiets zit doch de gebogen stalen voorvork vangt klappen beter op dan het stijve aluminium van concurrenten. Ook draagt dit bij aan de snelheidsbeleving, het verdwijnen van onderhoudskosten, en natuurlijk de lage prijs.

De KISS-FN heeft 2 naafmotoren en troeft met de introductie daarvan would-be concurrent Van Moof af.

De energie komt van een eenvoudige, afneembare, ontube oplaadbare batterij van 800 of 2.600 Wh. De klant kan kiezen, voor de prijs maakt het geen verschil. Action introduceert ook als 1e fietsfabrikant het fiets-accu-wisselstation: de lege of versleten accu kan overal ingeleverd worden terwijl nieuwe op dezelfde locatie voor een habbekrats verkrijgbaar zijn. Hiermee maakt Action de huidige dure accumarkt ouderwets en accu revisiebedrijven zelfs overbodig. Chargers kosten trouwens geen knoop: voor de waarde van een setje knoopcellen heb je bij ons al een oplaadapparaat.

Action is ook de eerste fabrikant die het principe van No-Geo-Fencing in de praktijk brengt: het geheel ontbreken van track and trace connectivity waardoor de fietser, ook in de toekomst, zelf altijd in control blijft over de snelheid van zijn fiets. Wil je toch navigatie op je fiets dan bieden wij gratis een handleiding voor Google Maps aan, gewoon via onze website. Dan kunnen onze klanten ons ook meteen makkelijk vinden.

Details over de verlichting geeft Action nog niet prijs doch ook hier meldt Action met een primeur te komen: het Zwaailicht. Dit kan eenvoudig met een knop aangezet worden. Overige verlichting komt gewoon uit de schappen van de Action evenals de verplichte reflectoren en zijn natuurlijk geheel conform de wetgeving (StVO-gemäss).

De Cycle4Life garantie is volgens het “over-the-counter” principe: via de welbekende servicebalies van de talloze Action vestigingen kan de fiets ingeleverd worden waarna je zonder bijbetaling een nieuwe krijgt. Je fiets wordt zo mogelijk gerepareerd door de plaatselijke sociale werkplaats en weer in ons magazijn geplaatst. Hiermee bereiken we een ongekende 99% recycleerbaarheid van ons product. Want zelfs van een zwaar beschadigde fiets kunnen we vele onderdelen nog hergebruiken.

De KISS-FN komt met een groot prijskaartje dat echter bij nader inzien het COC blijkt te zijn: de prijs blijft onder de € 500, hogere prijzen kan ons kassasysteem, om veiligheidsredenen, ook niet verwerken. Natuurlijk kan de prijs ook zo laag zijn door het ontbreken van winstmarges van dealers.

Action zegt overdonderd te zijn door de vele reacties van andere fabrikanten: vooral over de prijsstelling, onze productiewijze en de marketing-loze introductie van onze fiets.

Action: wij zijn ontzettend trots dit milieu ontlastende, gezondheid bevorderende vervoermiddel aan onze klanten te kunnen aanbieden. We zijn graag een voorbeeld voor de hele fietsindustrie en dragen kant en klare oplossingen aan voor vele maatschappelijke issues. Wij schrijven maatschappelijk verantwoord ondernemen dan ook met hoofdletters. Uitlevering via uw plaatselijke vestiging vanaf 30 maart 2023 na 21.00 uur.

Dit artikel valt onder de richtlijnen van de NVJ ter bestrijding van Fake News, FN-001.

Qwic schort productie op

Gepubliceerd 26 februari 2023

De Nederlandse fabrikant Qwic heeft haar productie van speedpedelecs voorlopig opgeschort.

De huidige 3 modellen staan ook niet meer in de catalogus van 2023. Er zijn mogelijk nog voorraden bij de dealers. Grijp je kans.

Opium komt met 1e speedpedelec: de S-serie

Gepubliceerd op 6 maart 2023

Uit Zwitserland komt Opium met een look-a-like van de in december 2022 uitgebrachte Stromer ST7 met toch vele unieke eigenschappen.

Nog niet alle spec’s zijn definitief, zo is bijv. de geplande Lupine koplamp inmiddels vervangen door de nieuwste van Supernova. Ook zijn eerdere modelaanduidingen als S.3 en S.6 eveneens verleden tijd en spreken we nu van de S serie. En de 470 Wh range extender (boven op een niet verwijderbare 1.440 of 1.670 Wh intube accu) is nog niet leverbaar. Uitlevering in de lente van 2023 maar onderdelen kunnen dus nog in de loop van 2023 veranderen. Het wordt in ieder geval een stevige, snelle kilometervreter met achterwielmotor en Pinion schakelplezier.

Wij bespreken een basis versie en een full option versie. Met veel foto’s van een prototype waarop verleden week nog gefietst is. Lees ook het productgegevensblad eens.

Giant stunt met 20% korting

Gepubliceerd 1 maart 2023

Ongekend in de speedpedelecmarkt: Giant maakt een 20% prijsactie bekend voor haar Explore E+ 1 Pro 45: van € 4.999 voor € 3.999. Ook voor de Stagger (verlaagde instap) uitvoering. Giant: "we hebben momenteel te veel voorraad".

Fuell brengt 2 nieuwe long-range speedpedelecs uit

Gepubliceerd op 25 februari 2023.

In februari presenteerde Fuell haar 2 nieuwe modellen speedpedelecs (2S en 3S) met hetzelfde design als voorganger Flluid 1S.

Fuell reageert daarmee op de door haar zelf gehouden uitgebreide wereldwijde enquete bij spedelaars.

Bijzonder aan deze 2 fietsen zijn de middenmotor (130 Nm) met geïntegreerde automatische versnellingen (ook manueel te schakelen), de forse accu en wederom de overbrenging met een riem. Ook nieuw voor Fuell is de connectiviteit waaronder GPS locatie.

De Flluid-2S: 2 x 1.000 Wh accu's in een diamantframe.

De Flluid-3S: 1 x 1.000 Wh accu in een frame met verlaagde instap.

Alle accu's zijn verwijderbaar. Het frame is een one-size-fits-all.

We houden jullie op de hoogte.

NieuwsFiets beurs: Ellio, Cannondale, Velo de Ville, B&M, Schwalbe Airless en Widek

Gepubliceerd op 13 februari 2023.

Van de NieuwFiets B2B Festival beurs in Den Bosch op 12 en 13 februari 2023 komen diverse nieuwtjes.

We hebben het prototype van de nieuwe Ellio Marty 45 gezien, de nieuwe long-tail cargo speedpedelec met voor- en achtervering en de bekende unieke eigenschappen van de in 2019 geïntroduceerde Ellio Elite: voor- én middenmotor, cruise control, traploze automatische versnelling, enz. Deze speedpedelec volgt de tendens in fietsland naar lage transportfietsen met 2 kleine wielen en lange bagagedragers voor het vervoer van kinderen of cargo.

Helaas moeten we melden dat Cannondale haar model Tesoro Neo X Speed vanaf 2023 niet meer produceert waardoor zij geen speedpedelec in hun program meer hebben. Sla nu nog je slag bij de dealer.

Ook zagen we het model Speed 4Five waarmee Velo de Ville haar LEB800 Speed met Bosch middenmotor laat opvolgen. De Speed 4Five is voorzien van de Neodrives achterwielmotor van Alber en een Pinion gesloten trapas versnelling (12 stuks) met een riem. Goed nieuws dus voor de snelle fietsers onder ons.

Busch & Müller, de Duitse lichtfabrikant, heeft knipperlichten ontwikkeld die af-fabriek (OEM, original equipment manufacturer) geïnstalleerd kunnen worden. Wij verwachten daardoor dat meer speedpedelecmerken dan Klever met richtingaanwijzers worden uitgeleverd.

Ook eindelijk een relatief eenvoudige oplossing tegen lekke banden: het Schwalbe Airless System, een massieve schuimrubber binnenband die geen lucht vereist en een luchtdruk van 3,5 bar nabootst. Hopelijk komt die ook in de, voor speedpedelecs, standaarduitvoering van ETRTO 62 x 584 Mm. Ons lijkt het enige nadeel de 1,5 Kg extra gewicht. Wij schatten in dat dit systeem niet alleen voor bezorgdiensten interessant is maar ook voor de forenzende spedelaar. Volgens de fabrikant is de binnenband volledig recyclebaar.

Van New Motion Labs hebben we hun nieuwe Enduo ketting bekeken met een levensduur van minstens 10.000 Km.

Zoek je een fietsbel naast je, wettelijk verplichte, claxon dan heeft Widek een oplossing: de E-bike bel die via een houder op de juiste ergonomische plaats onder je stuur hangt. De bel lijkt op die van Spurcycle.

Launch Stromer ST2 Pinion Launch Edition 2023

Gepubliceerd op 10 februari 2023

Hallo, hier de ST2 van Stromer. Ik ben weer vernieuwd!

In 2020 kreeg ik al de 5 versnellingen naaf van Sturmey Archer in mijn achtermotor en werd mijn ketting vervangen door de riem van Gates. En nu hebben ze me weer onderhanden genomen. Ik krijg er een versnelling bij en de Sturmey Archer is vervangen door 6 versnellingen van Pinion bij de trapas. In de 5e rijd je dan 45 met een hogere trapcadans en in de 6e verwen ik je met minder omwentelingen als je de wind mee hebt.

Ik bied nu ook meer comfort door de verstelbare stuurpen waarmee ik een lange neus maak naar mijn grote broers ST3, ST5 en ST7. Wil je meer comfort dan rust me maar uit met een voorvering of zadelpenvering.

Ik neem voor 655 Wh aan energie mee in mijn accu. Oh cosmetisch is er ook wat aan me veranderd: geen lelijke natte vieze claxon meer, die zit nu in mijn bovenbuis! En ik heb een nieuw klepje op mijn chargingport. Als je me nodig hebt kun je me snel vinden met mijn felgroene kleur.

Maar doe me een lol. Noem me alsjeblieft geen Kermit in je Stromer App: muppets commuten niet. Mijn voorkeur gaat uit naar The Green Hornet of The Green Lantern want ik heb immers grootlicht. Al mijn specs vind je hier. Just one click away.

Persbericht Speedpedelec Evolution over nieuwverkopen 2022 en park op 5 januari 2023 in Nederland.

Gepubliceerd op 25 januari 2023.

Opnieuw heeft Speedpedelec Evolution de Nederlandse marktontwikkelingen voor de speedpedelec geanalyseerd: de nieuwverkopen in Nederland evenaren bijna het recordjaar 2020 o.a. door recordmaand april en een afgevlakt seizoenspatroon. Toch zijn er forse schommelingen per merk te zien. Het park stijgt daardoor gestaag naar 31.681.

Lees de details op onze pagina Statistieken

1 januari 2023: Van evolutie.nl naar evolution.info

Wij gaan verder als Speedpedelec-Evolution.Info met een gloednieuwe SpeedpedelecFinder!

English below.

Na meer dan 160.000 pageviews en honderden emails en reacties uit de internationale fietsindustrie en wetenschap mogen we wel zeggen dat onze missie een succes is: kennis delen over de speedpedelec.

We vieren dat met een geheel opgefriste website met de extensie .info die ons internationale karakter eer aan doet en waarin een krachtige online SpeedpedelecFinder© centraal staat. Hiermee worden 50 kenmerken per fiets uit onze SE-Database© zichtbaar gemaakt waarvan je op maar liefst 40 kunt filteren!

Voor zowel de beginnende fietser als de productdeveloper of marketeer supersnel toegankelijk. Als vanouds zijn alle fietsen voorzien van onze scores voor comfort, snelheid, onderhoudsvriendelijkheid en actieradius. Via de vertrouwde SpeedpedelecRadar zie je in een oogopslag hoe de fiets scoort ten opzichte van het totale marktaanbod.

Deze info vullen we aan met onze Merkengalerij, de Techniek Etalage en een uitgebreide Help functie met Historische info en meertalige woordenlijsten. 

Ook publiceren wij hier onze nieuwsbrieven en statistische cijfers over de NL markt die inmiddels via zowel de Nederlandse als de Europese vakpers en de branche organisatie Leva-EU gedeeld worden. De SE-Marktanalyse©, die we om de 3 jaar maken, heeft hier ook een plaats. 

Wilt u ons werk financieel steunen dan mail ons gerust, we zijn dan wel Not-for-profit maar niet zonder kosten. 

----------------

We are evolving to www.speedpedelec-evolution.info with a brandnew SpeedpedelecFinder. 

Following 160.000 pageviews and a thousand mails and reactions from cyclists and the international bicycle industry we can safely state that we have made our contribution in presenting the speedpedelec as a solution for sustainable mobility. 

Celebrating this moment with a new website with the .info extension not only honours our international visitors but gives us the opportunity to launch our new, powerfull, online, interactive SpeedpedelecFinder©. 

This Finder grants access to no less than 50 characteristics per bicycle of which 40 can be filtered by You! Directly from our SE-Database© and unique in the world of speedpedelecs. 

Whether starting as a cyclist looking for his 1st speedpedelec or working as a productdeveloper or marketeer this Finder truly creates information/ added value as we also rate the bicycles on comfort, speed and maintainability. We top this off with the price and our calculated theoretical range in Km’s for both the standard as the maximum available battery.

Our SpeedpedelecRadar© presents these 7 ratings and compares the bike to the average of the whole market. In one simple graph. 

Also supplied is info on Brands, Components and extensive Help pages containing even Historical data and multilingual dictionaries. 

Newsletters are completed with Statistical info on sales and fleet in The Netherlands which are currently published through Dutch and European media as well as Leva-EU. Our 3 yearly published SE-Marketanalyses© enables You to disect a speedpedelec, via it’s 1 of 3 priceranges, into it’s 14 components. This enables You to compare the components of Your bike to it’s competition. 

SE welcomes any financial support as our Not-for-profit organization shares info mostly free of charge but is not without charges itself: contact.


2022

SE Newsletter: Stromer ST7 Launch Edition 2022

Gepubliceerd op 29 juli 2022 om 18:33

Klik hier om onze Newsletter over de Stromer ST7 Launch Editon 2022 te openen.

Vandaag publiceren wij onze Newsletter over de achtergronden en technische uitvoering van dit nieuwe model van Stromer.

Click here for all the specs of the Stromer ST7 Launch Edition 2022.

Bijna 30.000 speedpedelecs in Nederland!

Gepubliceerd op 18 juli 2022 om 15:19

Persbericht

Speedpedelec Evolutie over nieuwverkopen t/m 1e helft 2022 en park op 9 juli 2022 in Nederland.

Bijna 30.000 speedpedelecs in Nederland! Opnieuw heeft Speedpedelec Evolutie de Nederlandse marktontwikkelingen voor de speedpedelec geanalyseerd. Bezoek de Statistieken pagina en lees ons persbericht.

Stromer presenteert model ST7

Gepubliceerd op 12 juli 2022

Op de Eurobike presenteert Stromer zijn nieuwe vlaggenschip: de ST7.

Pinion presenteert Pinion Smart Shift

Gepubliceerd op 12 juli 2022

Op de Eurobike presenteert Pinion zijn gesloten versnellingsbak bij de trapas doch nu bedienbaar met elektrische drukknoppen i.p.v. de manuele draaigreep: de Smart Shift.

Ellio presenteert Marty long-tail speedpedelec

Gepubliceerd juni 2022

Het Belgische Ellio presenteert de eerste long-tail cargo speedpedelec met achterwielvering genaamd Marty. Na het succes op de Belgische markt van de Ellio Elite nu het 2de model dat zelfs voor- en achtervering heeft. Uitlevering zomer 2023.

VN onderschrijft belang fiets wederom

Gepubliceerd op 15 maart 2022

Opnieuw heeft de VN het belang van de fiets onderschreven onder verwijzing naar haar eerdere resolutie 72/272 van 12 April 2018 genaamd “World Bicycle Day”.

De General Assembly van de Verenigde Naties onderschrijft unaniem de tekst A/76/L.35 "Integration of mainstream bicycling into public transportation systems for sustainable development" waardoor de fiets wederom wereldwijde erkenning krijgt.

Citaat:

"Invites all Member States to integrate the bicycle into public transportation, in urban and rural settings in developing and developed countries, improve road safety, and promote the use of bicycles by people and businesses to increase bicycle trips, which in turn contributes to the achievement of sustainable development, including the reduction of greenhouse gas emissions".

Tout Terrain debuteert in 2023

Gepubliceerd op 11 maart 2022 om 20:40

Zojuist heeft het Duitse Tout Terrain aan ons bevestigd in 2023 met een speedpedelec (S-Pedelec op zijn Duits) uit te komen.

Deze is dan waarschijnlijk gebaseerd op hun nieuwe forenzen e-bike (25 km/uur) van het model Camden die uitgerust is met:

* de Z20 Neodrives achterwielmotor van Alber die tot 25 km/uur begrensd is,

* hun eerste intube accu met mogelijk 500 of 625 Wh,

* een Gates aandrijfriem,

* een Pinion versnelling bij de trapas, waarschijnlijk met keuze tussen 9 of 12 versnellingen,

* voorvering in het balhoofd en een

* bagagedrager voor 25 Kg.

Onze verwachting is veel hiervan in de speedpedelec uitvoering terug te vinden. Met deze uitrusting is de technische “upgrade” naar een speedpedelec immers zo gemaakt: verwissel de motor met de Z20RS uitvoering (tot 45 km/uur en met 40 Nm kracht), voeg toe een remlicht en wat reflectoren, laat dit wat sudderen op de ontwikkelafdeling en maak het geheel af met een wettelijke verplichte type goedkeuring en Certificate of Conformity.

Wij hopen wel dat er een grotere accu of range extender komt.

Dit zou hun eerste speedpedelec worden maar gelukkig hebben ze al een uitgebreide ervaring met vooral vakantie/trekking fietsen op het niveau van Santos en Idworx. Ook hebben ze vele eigen ontwikkelde componenten. Rond 2017 hebben ze al e-bikes met een achterwielmotor van GoSwiss uitgebracht doch dat was van korte duur omdat deze leverancier in 2018 er mee stopte. Wellicht dat men anders allang een S-Pedelec had uitgebracht want Tout Terrain is een innovatief bedrijf.

Gezien de configuratie zou je zelfs kunnen stellen dat dit de opvolger voor de Code 45 van MTB-Cycletech is, al hopen wij op een langere adem voor Tout Terrain. De Neodrives Z20RS motor is momenteel ook verkrijgbaar bij Aska (die zelfs achtervering heeft) en op de Kettler Velossi 2.0.

Yamaha lanceert e-mobility

Gepubliceerd op 11 maart 2022 om 15:31

Ook Yamaha, bekend van o.a. motorrijwielen, heeft aangekondigd een nieuwe stap te zetten in de elektrische mobiliteit met o.a. een nieuwe, eigen speedpedelec.

Hoewel er nog geen enkel detail hiervan bekend is (foto’s en tech specs zijn opgevraagd) is dit goed nieuws voor de gestaag groeiende markt voor speedpedelecs.

Yamaha heeft trouwens eerder een belangrijke rol gespeeld: in 1989 met de ontwikkeling van het Power Assist System voor een e-bike in Japan die daar in 1993 als fiets werd erkend en op de markt kwam. In 1994 werden de Japanse regels voor elektrische fietsen (dankzij de Yamaha PAS e-bike) door Duitsland en later andere Europese landen overgenomen.

Bovendien kennen we Yamaha met haar PW middenmotor al als leverancier voor actuele speed pedelec merken als Giant, Haibike en Wheeler.

Zou Yamaha opnieuw uitkomen met een middenmotor dan hebben ze veel concurrenten: AEG (Prophete), Bofeili (Fuell), Bosch (marktleider voor vele merken), Brose (o.a. Qwic en Specialized), Panasonic (Flyer) en TQ (M1-Sporttechnik en Trefecta).

Valeo introduceert middenmotor met Effigear automaat

Gepubliceerd op 28 februari 2022.

Het Franse Valeo heeft een nieuw Smart eBike System ontworpen: een samenvoeging van een 48V middenmotor met een automatisch schakelende Effigear gesloten versnelling.

Een achteras versnelling wordt daardoor overbodig. Het Amerikaanse Fuell is één van Valeo's eerste klanten. Momenteel bestaan nog geen Effigear versnellingen voor speedpedelecs.

Valeo zegt dat het systeem automatisch schakelt binnen 100 milliseconden en dat het systeem zich aanpast aan de trapondersteuning en de trapcadans. De motor produceert een ongekend hoge maximaal draaimoment van 130 Nm. Productie start in mei 2022.


2021

B&M Leval, de koplamp bocht assistent

Gepubliceerd op 3 september 2021 om 11:28

Op de Eurobike 2021 fietsbeurs presenteerde B&M haar Leval: een curve light assistant oftewel een gemotoriseerd kastje tussen lamphouder en lamp dat de lamp horizontaal uitgericht houd in bochten!

Dat is een belangrijke stap in veiligheid. Bij het insturen van een bocht worden immers tegenliggers verblind terwijl je zelf niet kunt zien waar je heen rijd. Dat is nu verleden tijd. Voor zo'n € 75 meerprijs een aanrader voor je B&M koplamp.

Check onze pagina over verlichting.

Conebi tegen e-bike chiptuning

Gepubliceerd op september 2021

Na de ZEG heeft nu ook Conebi (Confederation of the European Bicycle Industry) een standpunt ingenomen over e-bike chiptuning, het illegaal, softwarematig, omzeilen van de 25 Km/Uur begrenzing van de maximum ondersteuningssnelheid van e-bikes. Ze heeft een convenant gepubliceerd.

Stromer presenteert 1400 Wh accu

Gepubliceerd op september 2021

Stromer presenteert een nieuwe accu van 1.400 Wh: ruim 400 meer dan haar jarenlange grootste van 983 Wh. Ook dit is een intube accu: dus zal ook het frame voorzien moeten worden van een grotere onderbuis.

Marktanalyse 2020

Gepubliceerd op 18 augustus 2021 om 22:58

In juli 2021 heeft Speedpedelec Evolutie haar Marktanalyse 2020 gepresenteerd.

De eerste onafhankelijke analyse van de Nederlandse speedpedelecmarkt met maar liefst 143 fietsen in 2020. Wij zien dit als een basis kennisbank voor iedere zakelijke beslisser in de wereld van speedpedelecs: fietsfabrikanten, dealers en leasebedrijven. Hiermee ontzorgen wij uw marketingafdeling en ondersteunen we uw productontwikkeling. De Marktanalyse 2020 geeft antwoorden op vragen als:

* welke prijs kan ik vragen gezien het actuele marktaanbod?

* wat monteren concurrenten in mijn prijssegment voor onderdelen?

* hoe sta ik in de markt met de actieradius van mijn fietsen?

* waar moet ik met productontwikkeling mijn pijlen op richten als ik uniek wil blijven?

* moet ik investeren in connectivity?

* wat zijn de verwachte ontwikkelingen de komende jaren?

* wat zijn de verkoopcijfers per merk per model

Waar bestaat de marktanalyse concreet uit?

Wij verdelen de markt in 3 prijssegmenten. Door nu technische informatie hiermee te combineren ontstaan unieke inzichten.

* algemene teksten over marktbeeld, prijzen, wetgeving e.d.

* statistieken nieuwverkopen en park

* technische onderwerpen

Hier bespreken wij maar liefst 13 onderwerpen: van accu tot versnelling. Een onderwerp bestaat uit een korte maar krachtige beschrijving , diverse overzichten (veelal per prijssegment), opmerkelijke kengetallen (27 in totaal!) en een uitgebreide tabel (met alle data van dat onderwerp van alle fietsen in 2020).

Interesse? Meld u aan per email

Giant introduceert Explore E+ 1 Pro 45

Gepubliceerd op 11 juli 2021

Giant introduceert de Explore E+ 1 Pro speedpedelec, de opvolger van de Quick-E.

Boekpresentatie Shift Happens

Gepubliceerd op 4 juli 2021

Boekpresentatie Shift Happens, het 1e boek over de speedpedelec.

Geschreven door 29 auteurs en tevens gekoppeld aan een campagne voor bewustwording van de rol van deze fiets en met een oproep om een petitie te tekenen over het fietspadgebruik. Speedpedelec Evolution heeft 2 bijdragen geleverd aan deze musthave voor spedelaars.

Start SpeedFinder© by Speedpedelec Evolutie

Gepubliceerd op 11 juni 2021 om 15:38

SpeedFinder: zoeken = vinden!

Net voor World Bicycle Day op 3 juni 2021 presenteren wij vol trots de SpeedFinder: de wereldwijd eerste interactieve zoekmachine voor speedpedelecs via een Excelbestand. Hij werkt op onze eigen Speedpedelec Evolution Database. Die werken we continue bij met wijzigingen en nieuwe fietsen. In de Finder kun je op 6 eigenschappen (of combinaties daar van) zoeken: via de prijs en de actieradius (beide met maximale accu) en via scores voor comfort, snelheid en onderhoud. Je kunt zelfs zoeken op merk of max. 2 merken met elkaar vergelijken! Je ziet meteen in hoeveel fietsen je zoekt en hoeveel er aan jouw voorwaarden voldoen. De, maximaal, 10 goedkoopste daarvan laten we zien. Je kunt eenvoudig je zoekopdracht blijven verfijnen totdat je die ene droomfiets gevonden hebt. De foto’s, SpeedpedelecRadar en specificaties daarvan kun je vinden in onze Merken Galerij.

Veel plezier met het zoeken.... uh, vinden.

Gazelle introduceert de No1, een nieuwe speedpedelec o.b.v. een prototype uit 2017.

Gepubliceerd op april 2021

Gazelle introduceert de No1, een nieuwe speedpedelec o.b.v. een prototype uit 2017.

MTB Cycletech stopt

Gepubliceerd op 27 maart 2021 om 12:06

Op 25 maart 2021 heeft de directie van Velobaze AG, de producent van het Zwitserse merk MTB Cycletech, gemeld dat ze stoppen met het bedrijf.

Reden is de economische situatie, in het bijzonder veroorzaakt door de Corona-crisis: de tijdige, zekere, ontvangst van de nodige onderdelen voor de productie van fietsen hapert waardoor er te weinig afgeleverd kunnen worden. Hierdoor blijft de omzet achter waardoor recente investeringen niet kunnen worden terugverdiend. Wij kennen MTB Cycletech van hun in 2020 geïntroduceerde model Code 45 maar zij maken ook e-bikes en bio-fietsen met als kenmerk de hoge mate van customisatie.

Klever introduceert X Speed Alpha 45

Gepubliceert op maart 2021

Klever introduceert de X Speed Alpha 45, met Pinion versnelling, riem, knipperlichten (primeur in de speedpedelecwereld) en een 1.200 Wh accu.

Riese & Müller moderniseert Roadster

Gepubliceert op februari 2021

Riese & Müller introduceert de vernieuwde Roadster met een intube accu en Bosch middenmotor.

M1-Sporttechnik introduceert Erzberg

Gepubliceert op februari 2021

M1-Sporttechnik introduceert de Erzberg, een volgeveerde speedpedelec met carbonframe en Brose middenmotor.


2020

USD 50 biljoen aan fietsen

Gepubliceerd op 1 december 2020.

De wereldwijde fietsmarkt heeft een waarde van USD 50 biljoen. Wij verwachten een verdubbeling binnen 10 jaar, niet alleen door inflatie maar vooral door de elektrificatie van het fietspark.

SpeedpedelecRadar© maakt vergelijken makkelijk

Speedpedelec-Evolutie heeft weer een primeur. Nadat eerder de Rangorde Accu Wh gepubliceerd werd introduceren we nu de SpeedpedelecRadar©.

Met deze grafiek kun je via de groene lijn in 1 oogopslag zien hoe je fiets scoort op de eigenschappen comfort, snelheid en onderhoud. De actieradius en prijs worden zelfs getoond voor zowel de standaard als de maximale accu! Met een gouden lijn tonen we de gemiddelde scores van het marktaanbod van die datum.

10.000ste bezoeker

Gepubliceerd op 17 oktober 2020 om 19:10

Op 27 september 2020 hebben wij onze 10.000ste bezoeker mogen ontvangen vanaf onze start in januari 2020.

Belgen, Nederlanders en Duitsers raadplegen onze gratis, feitelijke informatie over speedpedelecs. Vooral de pagina met de Rangorde van de accu's in Wh en de Merken Galerij worden veel bezocht. Wij bedanken niet alleen de bezoekers maar ook de fabrikanten met hun prachtige foto's en reacties op informatieverzoeken van ons.

Speedpedelec met zonnepanelen

Gepubliceerd 1 oktober 2020.

Swiss-urbanbikes GmbH, bekend van het merk Speedped, introduceert de Solarwheel, 's werelds eerste speedpedelec (max 35 Km/Uur) productiefiets met zonnepanelen. Deze zijn goed voor een autonoom bereik van 60 tot 275 Km afhankelijk van je snelheid en het aantal panelen. De panelen bevinden zich in een aanhanger achter de fiets.

ABS op nieuwe ST5 van Stromer

Gepubliceerd op 11 september 2020 om 13:00

Vanaf juni 2021 zal Stromer de ST5 uitrusten met ABS.

Dit is een anti blokkeer systeem voor het voorwiel. Het is herkenbaar aan een extra, zwarte, schijf in het voorwiel waarmee een sensor kan bepalen of dat draait of niet. Het ABS systeem is van de firma Blubrake en is verder onzichtbaar in de bovenbuis weggewerkt en meet ook of de hellingshoek van het achterwiel plots veranderd ("over de kop gaan") .

Wij zijn warme voorstander van de standaard toepassing van ABS op speedpedelecs, zie ook ons bestek voor de Dreamspeed 1.0.

Blubrake is ook gebruikt op het nieuwe RDR model van Trefecta en is concurrent van het ABS systeem van Bosch waarmee optioneel o.a. Riese & Müller modellen voorzien kunnen worden.

Rangorde op accu Wh gepubliceerd

Gepubliceerd op 25 april 2020 om 19:40

Op 17 april 2020 hebben we voor het eerst in Europa een lijst gepubliceerd van speedpedelecs op volgorde van accu grootte in Wh.

Dit maakt het kiezen makkelijker. Immers de actieradius is een belangrijk beslispunt in de keuze van je speedpedelec.

Hierbij tonen we de prijzen met standaard accu én de grootste accu die de fabrikant kan leveren.

Batavus trekt zich terug

Gepubliceerd op 3 maart 2020 om 16:53

Op de Fiets- en Wandelbeurs 2020 te Utrecht hebben we vernomen van Batavus dat zij zich terugtrekken uit de speedpedelecmarkt.

Batavus heeft het model Razer Turbo voor € 3.499,00 in de verkoop en dit loopt nu af. Moedermaatschappij Accell Groep geeft de speedpedelec wel een impuls via haar dochtermaatschappij Sparta die in 2020 de modelserie D-Burst presenteert.

Ellio typegoedkeuring en marktintroductie

Gepubliceerd op 7 februari 2020 om 00:16

Goed nieuws voor het model Ellio Elite van het Belgische IntuEdrive: de typegoedkeuring is binnen.

Al moest daarvoor wel de rollenbank van de testorganisatie worden aangepast m.b.v. IntuEdrive zelf. Want de Ellio beschikt over all-wheel aandrijving en heeft 2 motoren!

Inmiddels is ook € 1,5 miljoen opgehaald via investeerders om de marktintroductie in Vlaanderen mee te betalen. De kost gaat voor de baat.

Cirrus Active Suspension Stem

Gepubliceerd op 30 januari 2020 om 22:24

Zojuist heeft Cirrus Cycles (bekend van de Bodyfloat zadelvering) een nieuw product gepresenteerd: stuurpenvering.

Hoewel concurrent Redshift Sport ook een oplossing levert voor trillende en schokkende sturen met zijn Shockstop Suspension Stem blinkt de Active Suspension Stem van Cirrus uit door hun gepatenteerde paralellogramvering. Of je gaat voor het Franse Baramind stuur dat zelf verend is en als optie op Idworx fietsen verkrijgbaar is. De Active, die verkrijgbaar is in 3 lengtematen en 2 hoogtematen, is momenteel alleen verkrijgbaar via Kickstarter maar ik denk dat productie voor een wijder publiek al in de planning is. Is er eindelijk een goede stuurvering voor fietsen zonder voorvering: denk ook aan wielren-, MTB- en trekkingfietsen en je speedpedelec.

⚠ Let op: niet bruikbaar bij speedpedelecs waarbij kabels en bedrading door de stuurpen lopen.

Stromer moderniseert ST2

Stromer maakt een relaunch van haar model ST2 met een in de achterwielmotor ingebouwde 5 versnellingennaaf (IGH) van Sturmey Archer: een primeur in speedpedelecland. Tevens Stromers eerste fiets met een Gates riem.

Introductie Pinion versnellingsbak met Gates riem

Introductie Pinion versnellingsbak met Gates riem bij speedpedelecs van Kettler, Klever en MTB Cycletech.


Klik hier voor het nieuws ouder dan 2020.

Vanaf de geboorte van de loopfiets, de ontwikkeling van de elektrische fiets en de introductie van de speedpedelec.