Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Pinion logo

Pinion

Dit is een versnellingsbak bij de trapas die geheel omsloten is met een behuizing. In 2005 werd deze versnellingsbak ontworpen door mountainbikers die niet toevallig werkzaam waren in het Getriebe-Entwicklungszentrum van Porsche. De versnellingen aan hun fiets moesten verbeterd worden: eenvoudig bedienbaar, slijtagevrij en precies.

____________________

Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Pinion gesloten trapas versnelling

Net als bij de middenmotoren moet het frame rond de Pinionbak gebouwd worden: daarom kan er ook geen middenmotor meer in en treffen we de Pinion alleen aan in combinatie met de achterwielmotor. De Pinion is het enige alternatief voor de huidige tandwielen/derailleur bij achterwielmotoren. Grote voordelen zijn: de twee interne assen met tandwielen die in een oliebadje draaien in een afgesloten behuizing: daar is weinig onderhoud aan: om de 10.000 Km de olie verversen.

Net als bij de Rohloff achterwielversnelling worden de versnellingen bedient met een draaigreep waarbij de kabels echter korter kunnen zijn. Ook de Pinion is in vele kleuren verkrijgbaar.

____________________

Evolutie van de Pinion

Hun idee werd in 2010 productierijp met een 18 versnellingenbak de P.18. Deze bak vond langzaam zijn weg (mede gezien de prijs) bij high end vakantiefietsen en mountainbikes.

Vanaf 2016 levert Pinion ook 6, 9 of 12 speed varianten. Ook komen we vanaf 2016 de 1e speedpedelecs met een Pinion tegen: de Grace Urbanic 500 (6 versnellingen) en de Grace Urbanic 1000 (9 versnellingen).

In 2017 kwam de C-serie, een lichtgewicht magnesium versie, die goedkoper is.

Vanaf 2019 komen er berichten over de inbouw bij speedpedelecs van Stromer, Klever en de nieuwkomer MTB Cycletech. De Pinion zit in de lift omdat fabrikanten eindelijk doorhebben dat de onderhoudsgevoelige tandwielen/derailleur voor de forenzende spedelaar een ergernis is. Voor de speedpedelec zou een 6 versnellingenbak voldoende moeten zijn doch in de praktijk gaan we 9 of 12 tegenkomen.

____________________

Inmiddels is er ook een shiftersysteem (als vervanger van de draaigreep) op de markt van een derde partij waarover binnenkort meer.

Aanvang 2020: samen met ErgonBikes heeft Pinion een nieuwe draaigreep ontwikkeld die nog beter moet schakelen.

BRP

Het Canadese BRP (Bombardier Recreational Products, 20.000 personeel, omzet in de miljarden) neemt in 2022 een meerderheidsbelang in Pinion GmbH (60 personeel).

____________________

Smart Shift

In 2022 is een elektronisch geschakelde, met drukknoppen bediende, versie geïntroduceerd op de Eurobike beurs: de Smart Shift. Deze is herkenbaar aan de "i" in de versieaanduiding.

Wij verwachten in 2023 hier een vol-automatisch geschakelde versie van.

Voordelen.

  • nagenoeg onderhoudsvrij
  • gewicht ideaal bij de trapas

Nadelen:

  • duur
  • zwaar

Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Pinion gesloten trapas versnelling

Pinion P1.18 trapasversnelling waar het mee begon op de beurs in 2018: stevige tandwielen op 2 assen. Op de speedpedelec zien we minder versnellingen: 12, 9 of zelfs 6. Dat scheelt gewicht!

____________________

Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Pinion gesloten trapas versnelling bij de Kettler Velossi 2.0 2020

Kettler Velossi 2.0 2020 met Pinion C1.9 XR versnellingen.

____________________

20220712 Stromer ST7 Launch Edition 2022 met de Pinion C1.12i Smart Shift trapas versnellingen.

____________________

Wij verwachten gouden tijden voor de speedpedelec gecombineerd met de Pinion. Hoewel de fiets duurder wordt verminderd het onderhoud en wordt ook nog eens het milieu minder belast doordat de Pinion gecombineerd wordt met de riem. Leasemaatschappijen zijn er blij mee doordat operationele kosten van de fiets voorspelbaarder worden. En de Smart Shift technologie staat nog maar in de kinderschoenen: sensoren genoeg op de speedpedelec. Met de Pinion krijgt niet alleen de Enviolo Automatiq er een geduchte concurrent bij!