Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Speedped logo

Een in vele opzichten unieke speedpedelec wordt gemaakt door het kleinschalige Swiss-urbanbikes GmbH. Eigenaar Philippe Kohlbrenner, voorheen mede oprichter van de Flyer fietsen, is zelfstandig in 2008 verdergegaan en heeft een unieke merknaam bedacht: Speedped.

Zijn bedrijf heeft een 5 tal werknemers en kan, na vooruitbetaling, uit 5 standaardmodellen leveren die verder op verzoek van de klant afgebouwd worden met top onderdelen. Dit customizen is helaas wel kostbaar door de dure Zwitserse frank.

De Speedped is bij 1 niet Zwitserse dealer verkrijgbaar: Drumo in Nederland.


Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, oprichter van Speedped Philippe Kohlbrenner

Foto toont Philippe Kohlbrenner in zijn fiets atelier met in zijn handen de kleine motor die boven het achterwiel geplaatst is.

Wij beschrijven de Speedped in 2 uitvoeringen:


Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Speedped Basismodel oranje

Basis is een klassiek stalen diamantframe (ook in extra large, verlaagde instap of renfiets verkrijgbaar) waarbij bijna de gehele driehoek van zitbuis, boven- en onderbuis gevuld is met een metalen bak. Hierin zit niet alleen de elektronica maar ook de accu die daardoor tot zelfs 2.400Wh groot kan zijn, waardoor geschermd kan worden met reikwijdten tot 300 km! Als dat geen unique selling point is. De accubak is in verschillende kleuren te verkrijgen (of je plakt er je eigen logo op). Het framedriehoekje onder het zadel is handig voor het vastleggen van de fiets of om hem op te tillen.


Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Speedped Rohloff techniekfoto

Er is een heuse verborgen aan/uit knop.

De motor bevindt zich op een unieke (gepatenteerde) plaats: bovenop de achtervork tussen de achterwielnaaf (Rohloff of Shimano Alfine 8) en de trapas. Dus een semi achterwiel aandrijving. En als kers op de taart ook nog 2 riemen: de 1e van trapas naar achterwiel en de 2e van de motor naar het achterwiel. De motor drijft dus met een eigen riem het achterwiel aan. Een machtig stukje techniek. Er zijn vele opties: Gates riem, Rock Shox voorvering op lucht, USB oplaadpoort.

In 2021 is helaas de elektrische versie van de Rohloff (E-14) nog niet beschikbaar.


De Speedped is een mooi voorbeeld van de impact van customizing. Dit blijkt duidelijk uit onze SpeedpedelecRadar©: vergeleken met het basismodel scoort de full-option versie duidelijk beter op Comfort, Onderhoudsarm, de Actieradius met standaard accu en helaas ook op de prijs.


Aandachtspunt bij de aandrijving is dat er alleen een rotatiesensor is. Dat houd in dat als het systeem aanstaat en je aan de trappers draait de motor gaat ondersteunen of je nu op de fiets zit of niet! In de handleiding staat dan ook dat je eerst moet gaan zitten voordat je het systeem aan zet.


Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Speedped Solar Wheel Phiippe Kohlbrenner

2020

Een opmerkelijke ontwikkeling van Kohlbrenner is het zogenaamde Solar Wheel: het éénwielige Burley karretje achter de fiets met daarop tot max. 4 zonnepanelen die in rust kunnen worden uitgeklapt. Hier op de foto met Kohlbrenner, what's in a name...

Dit is natuurlijk nog geen ideale en mogelijk zelfs illegale oplossing voor problemen met je actieradius maar wel een "giant step for mankind". Als optie op je Speedped beschikbaar.

De Speedped zelf is gebaseerd op de "Roter Buffel", een elektrisch ondersteunde fiets uit 1993 van Kohlbrenner en een Flyer prototype uit 1994. Zo zijn verleden en toekomst aan elkaar verbonden.