Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Stromer logo

Stromer is het handelsmerk van MyStromer AG te Zwitserland en is onbetwist marktleider. Zo is 30% (stand t/m mei 2020) van het Nederlandse speedpedelecpark in handen van dit merk dat in 2019 al 10 jaar bestond. Zij nodigden ter gelegenheid van dit jubileum al haar klanten uit om op 10 oktober 2019 samen een afstand te fietsen van 400.000 Km. Koud kunstje als je globaal 70.000 fietsen hebt rondrijden... Medio 2022 zijn dat er zelfs 100.000.


Stromer fietsen kenmerken zich door hun hoge mate van connectivity: met een chip zijn ze verbonden met het www. Stromer schreef hier het handboek voor. De fabrikant kan hierdoor continue data over haar fietsen verzamelen. Wij zien vanaf 2022 dat Stromer de conclusies die ze uit de data trekt ook deelt met de markt: een goede zaak. De fietser heeft als voordeel dat met een GPS-chip de fiets altijd vindbaar is, ook bij diefstal.

Een tweede kenmerk is het standaard ontbreken van vering: die komt dan alleen uit de af-fabriek gemonteerde ballonbanden. Wel kun je vaak optioneel af-fabriek kiezen voor voorvering of zadelpenvering. Ook kun je af-fabriek vaak kiezen uit verschillende sturen en/of stuurpennen. Helaas is bij de ST3 en ST5 modellen ook de mogelijkheid voor stuurvering geslachtofferd ten gunste van het "clean design": het verwerken van kabels en leidingen in het stuur. Achtervering kennen we bij Stromer niet.


Het derde kenmerk van dit merk zijn wel de speciale uitvoeringen van hun modellen:

  • Launch Edition: om een nieuw model of versnelling mee te lanceren zoals de ST7 Launch Edition 2022.
  • Anniversary Edition: om een jubileum mee te herdenken zoals de ST3 Anniversary Edition 2020 ter ere van het 10 jaar bestaan van Stromer.
  • Limited Edition: om van een bestaand model de verkopen een impuls te geven door het uitbrengen van een beperkte, genummerde oplage zoals bij de ST2 Limited Edition 2018.
  • Special Edition: gewoon om van een bestaand model een aparte uitvoering in de markt te zetten zoals de ST2 Special Edition 2022.

Alle Editions kenmerken zich minstens met een aparte framekleur. Zo bereikt Stromer uiteindelijk toch dat inmiddels een hele regenboog aan kleuren rondfietst. De Editions zijn ook de reden waarom wij de andere modellen aanduiden met "Basismodel".

En dan komen we bij het vierde kenmerk: het blijven gebruiken van de modelnaam terwijl er in feite sprake is van een nieuwe fiets. Een mooi voorbeeld is de ST2 2016 met derailleur/ tandwielen versnelling en een ketting terwijl de ST2 Launch Edition 2020 voorzien is van een interne naafversnelling in de achterwielmotor en een riem heeft.


Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Stromer accu's

Op de foto de kleurrijke accukeuzes bij Stromer in 2021. Zoals bij veel fabrikanten wordt de actieradius overdreven.


Om die reden en om de actieradius tussen alle merken en modellen voor jou vergelijkbaar te maken berekenen wij die zelf in onze SpeedpedelecFinder© bij de kenmerken:

  • 07 Actieradius theoretisch standaard accu en
  • 08 Actieradius theoretisch maximale accu.

In 2022 introduceerde Stromer de 1.440 Wh accu voor de ST7 met een eigen kleurtje. Deze accu, met code BQ1440 is volgens Stromer goed voor 260 Km actieradius, wij berekenen die op 91 Km.

Door zijn afmetingen past die helaas niet in de voorgaande modellen van Stromer. Dat is het nadeel van intube, in het frame weggewerkte, accu's. Op deze accu zit nu eindelijk een laadstatusdisplay, met 4 kleine LED-lampjes, zoals we dat al jaren bij andere fabrikanten gewend zijn: handig als je de accu uit de fiets oplaad. De nieuwwaarde van deze accu bedraagt in 2022 maar liefst € 2.794,00.

Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Stromer ST7 Accu BQ1440

Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Stromer Pinion Smart Shift versnelling

Ook de Pinion gesloten trapas versnelling komen we sinds 2022 bij Stromer tegen. In juli 2022 werd de "Smart Shift" versie hiervan tijdens de Eurobike beurs op het nieuwe model ST7 gepresenteerd. De Smart Shift is in augustus 2022 nog volop in ontwikkeling:

  • het automatisch terugschakelen naar een vooraf ingestelde startversnelling bij stilstand en
  • het schakelen van meerdere versnellingen tegelijk via verschillende schakelprofielen zoals een comfort en een sport schakelstand.

December 2022: Stromer maakt bekend dat de eerste uitlevering aan klanten heeft plaatsgevonden van de gelimiteerde Launch Edition van haar ST7 model.


Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Stromer ST2 Pinion Launch Edition 2023

Op 10 februari 2023 publiceerde Stromer de opvolger van de ST2 Belt uit 2020: de ST2 Pinion Launch Edition 2023 die vanaf april 2023 beschikbaar komt. De 5 versnellingen van Sturmey Archer in het achterwiel zijn nu vervangen door 6 versnellingen in de gesloten Pinion trapas versnellingsbak.


Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Stromer ST7 Special Edition Alinghi Red Bull Racing 2023

Februari 2023

Stromer is een van de partners van het Alinghi Red Bull Racing team bij de 37e America's Cup, een internationale zeilwedstrijd. Stromer levert de speedpedelecs voor de mobiliteitsbehoefte van dit team. Bij de presentatie van de jaarcijfers 2022 maakte Stromer bekend in 2023 een ST7 Special Edition in de kleuren van Alinghi Red Bull Racing uit te brengen.


Speedpedelec Evolution en de Stromer ST5 Pinion Launch Edition 2024

ST5 Pinion Launch Edition 2024

In december 2023 meldde Stromer met een vernieuwde versie van de ST5 te komen. Deze is nu ook ge-Pinion-iseerd met de Smart.Shift versie met 9 versnellingen en heeft als Stromer primeurs: een kunststoffen, optioneel aan de kant van de motor te verlengen, voorspatbord en Stromer Sound. Dat laatste zijn geluiden bij de bediening van de knoppen als feedback voor de fietser. We kennen dit al langer bij bijv. Klever.