Een opengewerkte Pinion P1.18 versnellingsbak.

Versnellingen

Hoe overbrug je nu het verschil tussen de trapcadans (de snelheid waarmee je pedalen ronddraaien) en de snelheid waarmee je achterwiel ronddraait? Want naarmate je sneller gaat draait je achterwiel vaker rond terwijl je trapcadans met 80 omwentelingen per minuut wel aan zijn maximum zit.

Oplossing hiervoor zijn de versnellingen. En hier is veel keuze in. Wij delen ze in naar de plaats ervan op de speedpedelec:

Bij de achteras:

Bij de trapas

In een enkel geval waren de versnellingen te vinden bij zowel achteras als trapas: als de tandwielen/derailleur achter ondersteund werden door wat extra tandwielen voor of een Schlumpf Speeddrive.

Welke versnellingen je nabij de achteras kunt hebben wordt bepaald door o.a. de plaats van de motor. Heb je een middenmotor dan heb je vaak de keuze, afhankelijk van je portemonnee, tussen de tandwielset met derailleur, de Enviolo naaf, de Rohloff naaf of de Sturmey Archer naaf. We lopen ze allemaal even na.

Hier komt nog uitleg over het aantal omwentelingen van pedaal en achterwiel.


Hoge Bi, 1873

Trapas versnellingen

Ook deze zijn doorgaans een vernuftig stukje techniek, vooral als ze verwerkt zijn in de trapas zelf. De oudste vorm is wel de "Hoge Bi" zoals op de foto: vaste trappers aan het voorwiel wat enorm groot is zodat je sneller kunt. Op- en afstappen was een kunst.

De bekendste trapas versnellingen zijn wel de drie tandwielbladen van wielrenfietsen. In de wereld van de speedpedelec komen we die niet meer tegen. De eerste modellen van Stromer hadden nog wel 2 tandwielbladen vóór, maar in combinatie met 9 achter bleef de fietser schakelen met 2 schakelflippers aan zijn stuur. Stromer loste dat rond 2016 op in zijn model ST1T met een Schlumpf Speed Drive met 2 versnellingen in de trapas die met de voet bedient werden. Ook deze oplossing komen we niet meer tegen. Voordeel van tandwielbladen vóór is dat je snel van een heel lage naar een heel hoge versnelling kon: handig bij verkeerslichten.

De echte opkomst van de trapasversnellingen ontstond met de komst van de gesloten versnellingenbak genaamd Pinion.