Voorwielmotor

Dit is wel een rariteit in de speedpedelec wereld. Tot voor kort waren er geen speedpedelecs met een aangedreven voorwiel (wat bij auto’s zelfs gebruikelijk is). Dat heeft te maken met het slipgevaar bij optrekken omdat op het voorwiel weinig gewicht zou staan. Ook kan het bruusk inzetten van ondersteuning in bochten of op slechte ondergrond leiden tot instabiel gedrag (van de fiets) of zelfs het uitbreken van het wiel wat een veiligheidsrisico is.

____________________

Daarnaast is een zwaar voorwiel moeilijk af te veren en dat gaat ten koste van het comfort: de meeste spedelaars willen voorvering. Of het bij een voorwielmotor een extra uitdaging is om trapkracht en motorkracht op elkaar af te stemmen weten we niet. Wel is het zo dat op het voorwiel bij optrekken en afremmen, door de hefboomwerking, veel krachten worden uitoefent op het balhoofd: het frame dient daarvoor speciaal ontworpen te zijn.

____________________

Voordeel van de voorwielmotor is natuurlijk dat die veel simpeler en dus goedkoper in een fiets(frame) geplaatst zou kunnen worden. Dus ook achteraf, waarmee ik bedoel dat je een niet elektrisch ondersteunde fiets achteraf het simpelst met een voorwielmotor kunt elektrificeren. Echter juist dat mag niet bij de speedpedelec, deze dient als zodanig ontworpen te zijn. Kortom de voorwielmotor komt enkel in de e-bike klasse voor, eventueel achteraf ingebouwd.


Plots kwam in 2019 de Belgische startup IntuEdrive met plannen om hun model Ellio Elite te voorzien van een voorwielmotor. Nota bene in combinatie met een middenmotor! Deze fiets heeft geen voorvering. Check it out in de merkengalerij!

Foto toont de Ellio Elite 2020 op de beurs begin 2020 met de kleinste Schwalbe Super Moto-X banden die we ooit gezien hebben. De motor in het voorwiel kun je niet over het hoofd zien, daarnaast is er zelfs een middenmotor.