Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Yamaha logo

Yamaha

De Japanse Yamaha Motor Co. Ltd. is in 1955 opgericht en vooral bekend van de motorrijwielen. Yamaha ontwikkelde echter al in 1989 een prototype elektrische fiets met PAS (Power Assist System) met 3 interne versnellingen voor de Japanse markt. Deze werd in 1993 officieel door de overheid aldaar als fiets erkent en kwam toen op de markt. Zij maken o.a. ook motoren voor boten (buitenboordmotoren), helikopters, sneeuwmobielen en zelfs rolstoelen. Maar ook muziekinstrumenten.

Vanaf 2012 leveren ze de elektra (motor, accu en display) voor elektrische fietsen in Europa. En daarmee ook voor enkele speedpedelec merken:

  • Winora / Haibike
  • Giant
  • Bixs
  • en het Nederlandse Batavus

Speedpedelec Evolution, speed pedelec, S-Pedelec, HS ebike, Yamaha Booster 2023

Booster 1e speedpedelec

In maart 2022 presenteerde Yamaha voor het eerst zijn plannen en prototypes van geëlektrificeerde fietsen waaronder ook hun eerste speedpedelec, de Booster.

In 2023 kregen we de eerste detail informatie over deze speedpedelec die trouwens ook als Booster Easy 25 Km/U variant verkrijgbaar is. Zonder trappers zou je bijna denken dat het een elektrische scooter of Fatbike is door zijn 20 Inch wielen met de dikste banden die we ooit gezien hebben op een speedpedelec. Ook het "U" frame, dat zelfs doorzichtig is door de honinggraat structuur, is uniek.


De promotievideo van de Booster lijkt duidelijk te zijn afgestemd op een jong, hip publiek, de Easy variant doet daar nog een schepje bovenop.


Het honinggraatframe is uniek in de wereld van de speedpedelec. Evenals de 102 Mm brede banden.

____________________

Een blow-up van de in 2023 geïntroduceerde middenmotor Yamaha PW Series S2.

____________________

De Booster is ook verkrijgbaar in de kleur Tech Graphite.


Binnenkort.... Naar de fietsen van Yamaha.